top of page
Festett barokk bútor

A régi bútorokat megviseli az idő, a használat, a fény és sok más tényező. Régebben a restaurátorok ízlésének nagy szerepe volt a helyreállításban, általában nem az eredeti állapot visszanyerésére törekedtek, hanem saját elképzeléseikhez igazították ...

Art Deco konzol asztal részlet

Felületkezelésen azoknak a műveleteknek az összességét értjük, amelyeknek az a céljuk, hogy valamely anyag felületét a károsító hatások ellen megvédjék, és hogy megjelenését szebbé ...

Szék kárpitozáshoz régi epeda rugók

Kárpitozás régi (epeda, zsákvászon, afrik és vatta tömés) és modern technológiával (szivacs, vlies vatta stb.). Törött rugók cseréje, zsinórozás, behúzás bőrrel, díszszegezés , egyszóval minden ami kárpitozás és azzal ...

Bútor ápolás

Minden ápolás kiindulópontja annak a környezetnek a klímája ahol a szóban forgó tárgyat elhelyezték. A régi bútorokra nézve súlyos következményekkel járhat a napsütés ...
 

Kapcsolat felvétel

Hívhat telefonon akár hétvégén is.

Küldjön e-mailt és képeket a restaurálni kívánt vagy az elkészítendő bútorról és legkésőbb másnap fix árajánlattal válaszolok...

Bútorrestaurátor

A régi bútorokat megviseli az idő, a használat, a fény és sok más tényező. Régebben a bútor restaurátorok ízlésének nagy szerepe volt a helyreállításban, általában nem az eredeti állapot visszanyerésére törekedtek, hanem saját elképzeléseikhez igazították, jó asztalos és kárpitos módjára "megjavították" a darabokat. Az autentikusság fogalma csupán a 19. század folyamán került előtérbe és ez ugyan gondosabb bútorfelújításhoz vezetett, de még nem érvényesült a restaurálás mai etikája.

          A bútor restaurálás és kárpitozás komoly szakértelmet igénylő hivatás, mely konzerválja és helyreállítja értékeinket, a restaurátor feladata az eredetiség tisztelete. Léteznek ugyan a restaurátorok, asztalosok és kárpitosok munkájáról és a bútorok megóvásáról szóló könyvek, mégis igen könnyű a restaurálás során visszafordíthatatlan kárt okozni, vagy nem megfelelő anyagot használni.  Eltérő vélemények uralkodnak a helyreállítás módozatait illetően, egyrészt régiségkereskedők és privát személyek, másrészt a múzeumok esetében. A múzeumok az autentikusságra helyezik a hangsúlyt: a restaurálásnak egyértelműen láttatnia kell mi az, ami nem eredeti. A magántulajdonosok és a kereskedők inkább azt kívánják, hogy az asztalos és kárpitos remekműveken ne látszódjék a helyreállítási munka nyoma. A tulajdonos fontosabbnak ítéli a tárgy külső megjelenését, hiszen a bútor értékére kihat akár restaurálták akár nem, míg a károsodás mindenképpen csökkenti mind anyagi mind esztétikai értékét.

          Hogy milyen mértékű restaurálás után lehet egy tárgyat még régiségnek tekinteni erre vonatkozóan nincsenek rögzített szabályok. Egyes vélemények szerint 30 százalékos restaurálás esetén a bútor még régiségnek számít, mások lejjebb helyezik el a határt 20 százalékra, feltéve hogy ez nem érint fontos részeket. Egyértelmű hogy az egykor mindennapi használatra szánt tárgyak károsodnak alkatrészeik öregszenek, elkopnak esetleg használhatatlanná válnak tehát "ráncba" kell őket szedni.

 

            Kárpitozás régi ( epeda, zsákvászon, afrik és vatta tömés )

és modern technológiával ( szivacs, vlies vatta stb. ). Törött rugók cseréje, zsinórozás, díszszegezés, egyszóval minden ami kárpitos munka, kárpit és azzal kapcsolatos.

            A kárpitozás menete: - régi szövet, szegek, kapcsok eltávolítása

                                                   - rugók, szivacsok, hevederek bontása

                                                   - portalanítás, új hevederek feszítése

                                                   - rugófűzés

                                                   - ülő és támlafelület kialakítása afrikkal,

                                                      zsákvászonnal vattával

                                                   - molino feltűzése a fedőszövet alá

                                                   - fedőszövet feltűzése vagy dísszegezése

                                                   - paszomány (bortni) felragasztása 

            Az anyagszükséglet felmérése után partnerünknél

(Primtex kft.) gyönyörű szövetetekből válogathat, biztosan megtalálja az Önnek megfelelő kárpitot. Önnek csak a kiválasztott kárpitot és paszományt kell kifizetnie, az összes belső hozzávalót én adom, ezeket természetesen tartalmazza a kárpitozás ára.

            Küldjön jó felbontású képeket a javítani kívánt bútorról e-mail címemre és másnapra fix és részletes árajánlattal válaszolok, vagy kérésre előre megbeszélt időpontban a helyszínre megyek.

            Fent a képgalériában megtekinthet néhány korábban elkészült kárpitos bútort.

Kárpitos kellék
Rozetta

Intarzia készítés - javítás

Biedermeier intarzia

            Az intarzia alapvetően eltérő technikája miatt különbözik a berakástól, amivel gyakran összekeverik. Intarziakészítésnél egy külön réteget képeznek (leggyakrabban kivágott és összeillesztett furnérból vagy svartniból), amelyet utólag a bútor felületére ragasztanak, addig a berakásnál az egységes hordozó felületen alakítanak ki bemélyedéseket véséssel, amibe a berakást helyezik.

 

            Az intarzia készítéshez leggyakrabban használt anyagok:

            - különböző fajtájú fák késelt furnérjai

            - teknőchéj

            - elefántcsont

            - fém filék és lemezből kialakított motívumok

 

Marquetrie: ellentétes színű fafajtákból kivágott és egymáshoz illesztett, többnire geometriai mintájú berakás bútorokon, mely azonban más anyagokból, például sárgarézből, ónból, gyöngyházból stb. is készülhet. Tulajdonképpen az intarzia későbbi, kifinomultabb változata.

            

 

 

Tabernákulum
Asztaltető

Kópiák készítése

Régi bútor kópia
Szekreter másolat
Kópia készítés

A gyártás technológiáját tekintve választhat, hogy teljesen megegyezzen a régi idők bútorainak előállításával, tehát hagyományos módszerekkel: csontenyv, kézi famegmunkálás, kézi furnér, svartni enyvezés, kézi csiszolás és viaszolás vagy politúrozás. Költségkímélő megoldás ha bútor fenyőfa vagy tölgyfa vázát valamilyen fahelyettesítő anyaggal – lécbetétes bútorlap, bútorlap, mdf lap – váltjuk ki. Erre kerülhet furnér és intarziaborítás, ugyanazt az esztétikai élményt nyújtva mint korosabb társaik.

 

         

 

             Készítek másolatot fotó vagy tervrajz alapján.

Ha a vágyott régi vagy új bútor nem eladó vagy nem elérhető, de Ön mégis azt a bútort szeretné, küldje el a fényképét, vagy mutassa meg magát a bútort, készséggel elkészítem a másolatát legyen az faragott vagy akár intarzia díszítésű.
 
 
 
Fiók, öntött rézveret
Art deco bútor kópia
bútor kópiák
Kárpitozás
bottom of page